Ready, Steady, Shoot! Beter fotograferen met je smartphone.

Ready, Steady, Shoot! Beter fotograferen met je smartphone.

Bibi Veth - Visual Storyteller
De meeste mensen weten het wel: een foto zegt meer dan 1000 woorden. En trekt de meeste aandacht. Overal, dus ook op websites en de social media kanalen. Dus een foto van jouw product of dienst als zzp’er is belangrijk. Heel belangrijk. Maar een goede foto luistert nauw en kun je beter aan de professionele fotograaf overlaten. Toch?

Niet perse, want ook met je smartphone kun je mooie foto’s maken. En met wat simpele tips en tricks van fotograaf Bibi Veth worden foto’s voor je website of social media kanalen een fluitje van een cent.
 

Durf anders te kijken

De meeste producten of diensten worden vaak op dezelfde manier in kaart gebracht. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld hoe schoenen gefotografeerd worden. Dat kan ook anders!
Wees een beetje avontuurlijk en daag jezelf uit anders naar de wereld te kijken. Maak een foto bijvoorbeeld van uit een laag (hurkend of liggend) standpunt. Daarmee maak je een product of jezelf heel groot mee.

 

Of focus op iets op de voorgrond, zoals de voetstappen in het zand. Hiermee wordt je oog als het ware mee genomen via de voetstappen naar de rest van het beeld.

 

Normaal gesproken ontwijk je reflecties zoals glas of water. Maar maak er nu eens gebruik van. Spiegel je foto in het water voor een artistiek tintje. Ook van meerwaarde: plaats jezelf of het product dat je wilt verkopen in een omgeving waar het gebruikt wordt. Dan heeft je klant meteen een idee hoe het gebruikt wordt. Dus heb je een televisiekastje getimmerd voor iemand? Zet dan de televisie erop en in de ‘woonkamer’. Wie weet ziet je volgende klant jouw kastje ook helemaal voor zich in zijn eigen interieur.

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Compositie - 1 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Compositie - 2 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Compositie - 3 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Compositie - 2 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Hocuspocus: focusGaat de foto over een persoon (bijvoorbeeld jijzelf) of één bepaald product? Focus in je foto dan daar op. Kies niet meerdere ‘hoofdpersonen’ als het om één ding of persoon gaat. Dus niet een foto met kat erop als je jezelf met de foto wilt voorstellen. Kijk ook uit voor rondslingerende items in de foto. Bijvoorbeeld: let op dat je rode jas niet gefrommeld in een hoekje ligt of een stuk van de uitpuilende prullenbak niet per ongeluk op de foto staat.

 

Lopen, niet zoomen
Bij het focussen op je onderwerp kun je ook weer met de kijkhoek en compositie spelen door een detail te isoleren of juist een close-up foto te maken. Als je close-ups of macro- beelden -kleine details zoals een stamper van een bloem- wilt maken, gebruik je benen om dichtbij op het onderwerp te komen. Want zoomen met de camera app zorgt nooit voor een mooi resultaat. Een no-go dus!

 

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Focus - 1 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Focus - 2 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Focus - 3 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Focus - 3 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Speel met licht

Naast de compositie en de kijkhoek is licht ook een belangrijke factor voor een goede foto. Elke vorm van licht voegt op een bepaalde manier sfeer toe aan een beeld. Bedenk daarom goed welke sfeer je wilt uitstralen. Wil je je product zonder poespas showen? Gebruik dan neutraal licht dat gelijkmatig valt over je product.

Maar ben je visagist en blink je uit in make-up voor een avondje uit? Maak dan foto’s van een opgemaakte gezicht bij avondverlichting en werk met schaduwen. Probeer daarom zoveel mogelijk te werken met omgevingslicht of dat nu binnen of buiten is. De zon – of avond – is namelijk nog altijd je grootste vriend.

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Licht - 1 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Licht - 2 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Licht - 3 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Licht - 4 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Flits maakt flets

We gaan nog een stapje verder. Step away van de flits! De flits van je smartphone is namelijk totaal niet vergelijkbaar met een ‘echte’ flitser van een professionele camera en maakt foto’s alleen maar flets. Dus ook hier geldt: maak zoveel mogelijk gebruik van omgevingslicht. Met de huidige telefoons van tegenwoordig die zelfs redelijk goed presteren onder slechte lichtomstandigheden is dat geen probleem meer. Maar soms is je onderwerp op je foto niet goed belicht. Bijvoorbeeld, omdat het te veel in de schaduw staat of de zon te fel is. Probeer dan eens de HDR-functie, of te wel ‘High Dynamic Range’. Hiermee worden zowel zeer donkere delen als heldere delen in een foto goed weergegeven. Dit kan een origineel effect geven aan je foto’s.

 

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - HDR - 1 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - HDR - 2 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - HDR - 3 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - HDR - 4 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Gebruik apps voor schwung

Klaar met fotograferen? Dan zijn er nog legio tools om mee te bewerken. Met apps kun je de foto’s die je hebt gemaakt geheel naar eigen stijl bewerken. En dus meer schwung meegeven. In een handomdraai kun je dus hele kunstwerken maken van jouw zorgvuldig gemaakte en uitgezochte foto’s. Bibi is vooral fan van de onderstaande apps.

 

Snapseed
Bibi: “Snapsneed gebruik ik voornamelijk als ik luchten nog dramatischer of dreigender wil maken. Uiteraard heeft Snapseed nog veel meer bewerkingsopties van scherper maken: van , meer contrast toevoegen tot aan kleurbewerking.
VSCO
“Maar voor kleurbewerking grijp ik liever naar VSCO cam, omdat de kleuren meer een analoge en vintage vibe hebben en voor sommige van mijn foto’s vind ik dat simpelweg mooier. ”

 

Instagram
“Daarnaast maak ik veel gebruik van Instagram, omdat er tegenwoordig veel meer bewerkingsopties opzitten en de foto meteen gedeeld kan worden. Dat scheelt weer wat app-handelingen.”

 

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - App - 1 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - App - 2 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - App - 3 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - App - 4 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Neem de tijd & have fun
And last but not least Bibi’s tip: neem de tijd om te fotograferen. Het is makkelijk om van alles klakkeloos foto’s te maken met als resultaat een berg foto’s waar je niks mee doet. Kijk goed om je heen en zie wat er gebeurt. Als je rust neemt om de omgeving te observeren, dan vallen ineens allemaal leuke en interessante dingen op. Bibi: “Go with the flow en maak foto’s als jij iets leuks ziet. Uiteindelijk gaat het er ook om dat je er lol in hebt. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste!”

 

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Fun - 1 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Fun - 2 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Telfort Zakelijk blog - Beter fotograferen met je smartphone - Fun - 3 - © Bibi Veth 2016

Bibi Veth © 2016

Loop jij nog tegen andere dingen aan tijdens het fotograferen? Laat het ons weten of stuur je foto’s naar ons. Dan schijnen wij ons cameralicht erover!

Reacties

  • irene Beijer schreef:

    leuke en waardevolle tips Bibi. Ga ik zeker iets mee doen bij de volgende fotoos. Al is het maar voor gewoon huis tuin en keuken gebruik.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Bekijk mobiele versie