Altijd in de wolken met de cloud

Altijd in de wolken met de cloud

Niet meer bij je documenten kunnen. Je data nergens te vinden en geen back-up gemaakt op een andere plek. Bijvoorbeeld als je telefoon in de trein laat liggen. Of je gooit je verse gezette latte macchiato over je laptop heen. En wat te denken van je harde schijf waar je braaf alles op opslaat opeens geen sjoege meer geeft? Dé nachtmerrie van elke ondernemer.

 

Back-uppen is niet het meest favoriete klusje. Maar het is wel es-sen-tieel als je belangrijke documenten veilig wilt bewaren. Van jou én je klanten. Laten wij daar nu wat tips voor hebben. Zodat je nooit meer met je handen in het haar hoeft te zitten. Als je per ongeluk je je gegevens en die van jouw klanten kwijt bent.

 

iCloud: iOS, Android, Mac, Windows 7 en 8- gratis
Want dat hoeft dus niet als je iCloud gebruikt. Hiermee kun je op elk moment je documenten back-uppen. iCloud biedt opslagruimte voor foto’s en documenten die je tussen verschillende apparaten wilt delen. Ook kunnen de instellingen van apparaten worden geback-upt in iCloud, wat handig is als je een upgrade wilt doen of het apparaat door een nieuwere versie van een apparaat.

 

Let op: als je wilt iCloud wilt synchroniseren, bijvoorbeeld met Microsoft Outlook voor e-mail, contactenlijsten en de agenda, dan heb je een iCloud e-mailaccount nodig. Even aanmaken dus van te voren.

 

Het gebruik van iCloud op Mac is eenvoudig, voor gebruik op Windows downloadt je het iCloud Control Panel. Hierin geef je aan wat het gaat synchroniseren voordat het gebeurt. Hierna zal het automatisch plaatsvinden. Helaas kun je geen muziekbestanden via iCloud met anderen delen.

 

iCloud is vooral handig als je veel devices van Apple gebruikt. Voor Windows is iCloud alleen geschikt voor Windows 7 en 8, maar niet voor Windows RT.  Apple biedt gratis standaard 5GB aan opslagruimte, maar als je wilt, kun je upgraden naar meer ruimte.

 

Stack: Android, iOS, Windows, MacOSX en Linux- gratis
Wil je dichtbij huis blijven met je data? En voordelig grote bestanden wegzetten? Kies dan voor de gloednieuwe Nederlandse clouddienst Stack van TransIP. Hiermee kun je wel 1TB (1000GB) aan data opslaan! Al die versies van presentaties en filmpjes van je bedrijf, die vaak al een paar gigabyte in beslag nemen, kun je dus gewoon bewaren. Daarbij kan het bestand zo groot zijn als je wilt: er is geen maximum bestandsgrootte. Losse bestanden kun je makkelijk delen en worden dan voorzien van een icoontje. Zo kun je goed zien welk bestand je ooit gedeeld hebt. Ook kun je deze ook weer ‘unsharen’, zodat mensen niet onnodig in de gedeelde map blijven hangen. Daarentegen is bij Stack het selecteren en delen van meerdere bestanden tegelijk geen optie.

 

Met de app is het ook makkelijk om bestanden te uploaden vanaf je smartphone. Je bestanden worden daarnaast niet geanalyseerd of gebruikt voor andere doeleinden – je privacy is dus beschermd- en de app wordt WebDAV ondersteund. Dit laatste betekent dat het met de meeste besturingssystemen toegankelijk en te bewerken is.

 

Stack is hiermee gemakkelijk in gebruik. En dat voor het luttele bedrag van nul euro. Wil je nóg meer ruimte? Dan heb je voor 10 euro per maand 2TB ruimte en voor €50 per maand ben je onder de pannen voor 10TB.  

 

Dropbox: iOS, Android, BlackBerry, Kindle Fire, Windows, Windows Phone, Mac, Linux- gratis
Dropbox is gratis een plek in de cloud waar je allerlei bestanden kunt opslaan: van  documenten tot muziek, video’s of foto’s. Het werkt vooral goed om je computer met mobiele apparaten te delen.

 

Hoe het werkt? Je maakt een map aan op je computer en deze deel je vervolgens met de cloud. Daarop synchroniseert de cloud deze map met de apparaten waarop Dorpbox geinstalleerd zijn. Ook kun je nauwlettend in de gaten houden wie er wijzigingen maakt en kun je tot 30 dagen terug je eerdere versies terug halen.

 

Dropbox wordt wijdverbreid gebruikt, dus het is makkelijk delen met andere gebruikers. En mocht je als bedrijf op zoek zijn naar meer mogelijkheden dan heb je voor €9,99 per maand (of €99 per jaar) een Dropbox Pro abonnement met een opslagruimte 1 TB aan opslag. Of ga voor een Dropbox Business  met onbeperkte opslagruimte en bestandsherstel (dus geen limiet van 30 dagen zoals bij de andere accounts) en de mogelijkheid dit account te delen met vijf medewerkers. Dit alles heb je dan voor €12 per maand per gebruiker.

 

Nadeel van Dropbox is wel dat privacy en veiligheid niet gegarandeerd worden, je data is niet 100% zeker alleen zichtbaar voor jou. Wel kun je met het business account wel links met wachtwoordbeveiliging naar je klanten sturen.

 

Microsoft OneDrive: Android, Windows Phone, iOS, Windows, Mac-  gratis
Heb je een Microsoft account? Goed nieuws, dan beschik je al over OneDrive!

 

Deze kent vele toepassingen. Hiermee kun je bestanden delen, mappen synchroniseren en back-uppen naar de cloud. Voor Windows Phone en Windows-tablets geldt dat foto’s al in OneDrive automatisch worden opgeslagen. Heb je een ander besturingssysteem? Bijvoorbeeld Mac, Android, iOS, Windows 7. 8 en 10? Dan kun je ‘client’ downloaden. Dit programma zorgt er voor dat bestanden automatisch -bijvoorbeeld foto’s- worden gesynchroniseerd.

 

Gebruikers krijgen binnen OneDrive gratis 15GB. Wil je meer opslagruimte? Office 365-gebruikers krijgen gratis 1 terabyte Onedrive-cloudopslag. Wil je met 5 gebruikers ieder 1 TB gebruiken? Dan ben je €10 per maand kwijt. Ben je geen 365-gebruiker? Dan kost 50GB opslag kost 2 euro per maand en 1TB kost 7,00 euro.

 

Concluderend: OneDrive is met name geschikt voor Microsoft-applicaties, waaronder ook Office. Voor Apple gebruikers ligt deze optie iets minder voor de hand. Voor bedrijven is er een zakelijke versie die naast Office 365 ook werkt met SharePoint, een cloudgebaseerde bibliotheek biedt voor zakelijke documenten en samenwerking faciliteert.

 

Google Drive: Windows, Mac, iOS, Android, Windows Phone-  gratis
Beter bekend als het ‘kleine broertje’ van Google Docs, dat in eerste instantie vooral bedoeld was om gedeelde documenten op te slaan. Maar inmiddels zijn er legio mogelijkheden mee.

 

Je kunt namelijk tegenwoordig een officepakket erbij installeren dat samenwerkt met de cloud. Maar ook via browsers kun je bij je Drive en werkt het nauw samen met Docs. Een groot nadeel van deze optie is dat je privacy niet gegarandeerd is als je vaak op een gedeelde computer werkt. Ook gaat Google door je bestanden heen om informatie over jou te vinden om vervolgens je daarmee te targeten met gepersonaliseerde advertenties.

 

Maar als je dat niet erg vindt, dan is Google Drive een snelle optie en doordat Google je bestanden doorzoekt is de zoekfunctie ook uitmuntend. Verder kun je Google Drive gratis gebruiken tot 15GB. Daarna kost het $1,99 per maand voor 100TB, er zijn geen jaarprijzen. Daarnaast kunnen bedrijven Google Apps for Business aanschaffen waarbij je dan tot 16TB aan opslagruimte kunt krijgen.

 

En wil je echt los als bedrijf, dan schaf je onbeperkte opslagruimte aan. Dat kost per gebruiker in je bedrijf €8. Dan hoeven jij en je medewerkers je nooit meer druk te maken over opslagruimte.

 

Welke clouddienst gebruik jij? Of staat jouw favoriete clouddienst er niet tussen? Deel het met ons zodat iedere ondernemer in de wolken kan zijn met zijn of haar back-up.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk mobiele versie