Zo wordt boekhouden een eitje

Zo wordt boekhouden een eitje

‘Ik ben voor mezelf begonnen omdat ik de boekhouding zo leuk vind,’ zei geen enkele ZZP’er ooit. Een boekhouder in dienst nemen is niet voor iedereen weggelegd, maar met deze tips kom je zelf een heel eind.

 

 

Documentatie                                                       

Zorg dat je de boekhouding goed documenteert. Breng een duidelijke mappenstructuur aan voor je digitale documenten en bewaar alle papieren in één map. Houd ook een overzicht bij in een Excel-document of via een online boekhoudprogramma, zoals Moneymonk. Het lijkt in eerste instantie veel werk, maar een heldere administratie scheelt veel stress bij het doen van de belastingaangifte. Je moet de administratie namelijk minimaal zeven jaar bewaren. Dit betreft niet alleen je facturen, maar ook alle bonnetjes, contracten en agenda’s.

 

Planning

De administratie is eigenlijk net als de afwas. Een vervelend karweitje dat zich alleen maar opstapelt als je ermee wacht. Houd de administratie daarom goed bij. Niemand heeft zin om aan het einde van het kwartaal een hele berg facturen en bonnetjes te verwerken. Het is veel handiger om dat wekelijks op een vast tijdstip te doen.

 

Belastingvoordeel

Onderzoek of je recht hebt op de volgende regelingen, dat kan je honderden euro’s per jaar schelen:

  • Kleineondernemersregeling: Moet jij in een jaar € 1.345 of minder btw betalen? Dan hoef je helemaal geen btw meer te betalen.
  • Zelfstandigenaftrek: Als je in het afgelopen jaar minstens 1.225 uren besteed hebt aan je onderneming(en) hoef je minder belasting te betalen.
  • Startersaftrek: Ook als starter betaal je maximaal 3 jaar minder belasting.

Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

 

Gebruik de btw-alert

Vergeet je om op tijd aangifte te doen? Dan kun je daarvoor een boete krijgen. Zonde van het geld natuurlijk. Met de btw alert app krijg je een melding als het weer zo ver is, zodat de aangifte op tijd de deur uit gaat.

 

Zo zie je maar, met deze tips kom je er gerust zelf uit en wordt een boekhouder overbodige luxe.Vind je het lastig om tijd te vinden voor de boekhouding in je overvolle agenda? Ook daar weten wij wel raad mee.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk mobiele versie