Zo koop je slim je tweedehands computer, laptop of telefoon

Zo koop je slim je tweedehands computer, laptop of telefoon

Als startende ondernemer is het (bedrijfs)leven al duur genoeg. Maar als je computer nu na vijf keer updaten het nog steeds laat afweten, die barst in je telefoonscherm steeds groter wordt en je de letters op je laptop niet meer scherp ziet, wordt het misschien toch tijd voor een nieuw exemplaar. Want voor de meeste ondernemers geldt: een dag zonder computer en telefoon, is een dag niet gewerkt.

 

Gelukkig wordt er tegenwoordig volop tweedehands apparatuur aangeboden. Computers, laptops, e-readers en telefoons die net zo goed presteren, maar een aantrekkelijker prijskaartje hebben.

 

Maar waar let je nu op bij de aankoop van je tweedehands digitale uitrusting? En waar vind je het?

 

Ho stop! Voordat je op zoek gaat naar tweedehands apparatuur en voordat je oude telefoon of computer crasht, maak je natuurlijk eerst even een back-up! Dat is heel gemakkelijk met https://zakelijkblog.telfort.nl/altijd-in-de-wolken-met-de-cloud/  

 

Tweedehands of ‘refurbished’?

Dikke kans dat je bij het zoeken naar tweedehands apparatuur al snel ook de term ‘refurbished’ tegenkomt. Ook al worden deze termen door elkaar heen gebruikt, ze betekenen niet hetzelfde!

 

Tweedehands staat voor uitrusting die vaak door de eigenaar gebruikt is. En deze zonder upgrades en aanpassingen aan jou doorverkoopt. ‘Refurbished’ apparatuur is gereviseerd. Dat betekent onder andere: nagekeken en schoongemaakt door experts. Problemen met bijvoorbeeld de batterij of het scherm zijn dan opgelost of zijn vervangen. Ook heb je meestal garantie op de apparatuur.

 

Welke webshop

Er zijn verschillende plekken waar je je digitale uitrusting tweedehands op de kop tikt. Bijvoorbeeld bij een particuliere verkoper via Marktplaats en Tweakers. Of je gaat naar een webshop.

 

Webshops hebben een aantal voordelen. Zo rekenen ze bijna nooit verzendkosten en is
er vaak sprake van langere garantie. Pro-tip: koop je ‘refurbished’ apparatuur
bij een partij met een eigen servicedesk. Dan hoef je bij reparatie je
apparatuur maar een paar dagen in plaats van bijvoorbeeld twee weken.

 

Handige webshops voor tweedehands apparatuur zijn onder andere iBood https://www.ibood.com/nl/nl/, Tweedehandsmac http://www.tweedehandsmac.nl, Iphoned iphoned.nl/, Leapp https://leapp.nl, iUsed https://www.iused.nl of Swoop https://www.swoop.nl . Op sites zoals Trustpilot https://nl.trustpilot.com, Kiyoh https://www.kiyoh.nl en The Feedback Company https://feedbackcompany.nl kun je checken hoe deze webshops beoordeeld worden.

 

Kijken, kijken en dan pas kopen

Heb je je geliefde apparatuur gevonden bij een particuliere verkoper? Dan kun je overgaan tot een bod. Let op: mocht je een redelijke prijs hebben afgesproken met je verkoper, laat je apparatuur dan niet opsturen.

 

Ga langs en neem een vriend of vriendin mee. Zo kun je met zijn tweeën de apparatuur controleren. Kun je niet langs de verkoper? Betaal dan bijvoorbeeld via PayPal. Hiermee is het makkelijker je geld terug te krijgen als er iets niet klopt of stuk is.

 

Gestolen waar is het niet waard

Koop je je apparatuur bij een particuliere verkoper, dan bestaat altijd de kans dat de waar gestolen kan zijn. Check dit daarom voordat je gaat kijken door het serienummer of IMEI-nummer aan de verkoper te vragen. Deze voer je in op MobyMI https://www.mobimy.info/nl/nl of bij ‘Stop heling’ https://www.stopheling.nl. Daar zie je of de telefoon eventueel opgegeven is als gestolen of vermist. Hiermee ben je enigszins -maar niet volledig- verzekerd dat het om een legale telefoon gaat.

 

Beschadigingen aan het licht

Ben je bij de verkoper aangekomen? Let dan op de volgende punten:

 

  • Zie je barsten op de voor- of achterkant van je apparatuur? Kijk ook naar kleine krasjes en beschadigingen.
  • Zitten er geen dode pixels in het scherm (die herken je aan zwarte spikkels of pixels met kleuren die afwijken van het beeld dat je op het scherm ziet)?
  • Doen alle knoppen het? Gebeurt er iets als je ze indrukt? Als ze niet goed werken, koop de apparatuur dan niet.
  • Reageert de touchscreen van bijvoorbeeld de telefoon goed op aanrakingen? Swipe een tijdje door de interface en open een programma om er zeker van te zijn.
  • Functioneren de extra’s op de computer of telefoon? Probeer camera’s, flitsers en dvd-spelers altijd uit.
  • Zijn alle accessoires van de apparatuur aanwezig? Zeker omdat bepaalde of oudere versies van computers en telefoons verdwijnen, is het vooral belangrijk om de originele lader van je device te hebben.
  • Belangrijk: het aankoopbewijs. Heeft de verkoper de originele aankoopbon nog?
  • Is de telefoon simlockvrij? Controleer dit door een andere simkaart in de telefoon te doen.
  • Heb je het serienummer of IMEI-nummer nog van tevoren niet gecontroleerd, dan kun je dat alsnog doen bij de verkoper thuis. Je vindt het serienummer onder ‘Instellingen > Algemeen > Info’.

 

Alles gecheckt en een goede prijs overeengekomen met je verkoper? Dan kun je eindelijk genieten van je semi-nieuwe snufjes! En natuurlijk van je nieuwe sim only abonnement. Want wij hebben voor iedere ondernemer slimme sim only abonnementen.

 

Vertel ons ook jouw ervaringen met het kopen van tweedehands en ‘reburbished’ apparatuur. Je collega-ondernemers zijn je nu al dankbaar!

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk mobiele versie