Vergeet nooit meer de namen van je klanten

Vergeet nooit meer de namen van je klanten

Saskia? Sascha? Sonja? Wat was het ook alweer? Ken je dat gevoel? Als ZZP’er werk je met veel verschillende klanten en bij elke nieuwe opdracht komen weer een hoop nieuwe namen en gezichten voorbij. Je kunt een goede indruk maken door mensen bij hun naam te noemen. Met deze tips onthoud je ze straks allemaal.

 

Voorbereiden
Weet je van te voren welke personen er bij een afspraak zijn? Neem de lijst met namen thuis alvast door. Je kunt ze zelfs even opzoeken via Google of LinkedIn. Dan heb je alvast een gezicht bij de naam en kom je goed voorbereid op je afspraak.

 

Hou je aandacht erbij
Vaak gaat het direct bij het voorstellen al mis. We zijn zo druk bezig om een goede indruk te maken, dat we vergeten te luisteren. Probeer de naam daarom niet alleen goed te horen, maar besteed er extra aandacht aan met een vraag of opmerking. ‘Felke, bijzondere naam, het klinkt Fries!’ Of: ‘Jara, schrijf je dat met een J of een Y?’

 

Werk in etappes
In één keer 20 handen geschud? Grote kans dat je alle namen binnen een minuut weer kwijt bent. Namen onthouden werkt een stuk beter in etappes. Het is daarom handig om lekker vroeg naar een afspraak of netwerkborrel te gaan. Wanneer de andere mensen binnen komen druppelen zullen zij zich één voor één aan jou voorstellen. Kom je er niet onderuit om in een korte tijd een grote groep mensen te ontmoeten? Neem dan tenminste vijf seconden per persoon de tijd om de naam goed in je op te nemen.

 

Maak het visueel
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Beelden zijn dan ook makkelijker te onthouden. Thomas? Neem Thomas de trein in gedachten. Margherita? Denk aan een pizza Margherita. Doe dit alleen in je hoofd. Geloof ons, Margherita heeft die grap echt al vaker gehoord.

 

Herhalen, herhalen
Probeer tijdens de kennismaking of in het daarop volgende gesprek af en toe een naam te herhalen. ‘Dat ben ik met je eens, Hans.’ Zo kom je niet alleen attent over, het helpt je ook om de namen nog beter in je geheugen te griffen.

 

Ben je toch een naam vergeten? Dan hier nog een handig trucje om dat te verbloemen. Begin doodleuk met de vraag: ‘Wat is jouw naam ook al weer?’ Wanneer de ander zijn voornaam zegt, dan zeg je zelfverzekerd: ‘Ja, dát weet ik wel, maar ik bedoel je achternaam.’ Kan niet mis gaan. Heb jij nog meer tips om namen te onthouden? Die horen we graag!

Reacties

 • Ron Gubbels schreef:

  ‘wat was jouw naam ook al weer?’ Auw, dat doet pijn…

  • Bas schreef:

   Inderdaad Ron. Hopelijk voorkomen onze tips het!

   Is het bij jou wel eens voorgekomen?

   Groet,
   Bas van Telfort Zakelijk

   • Niekske schreef:

    Bas van Telfort, het is ‘wat IS jouw naam ook alweer’… De persoon is immers niet overleden..

    • Bas schreef:

     Die had ik over het hoofd gezien Nieske. Bedankt voor je oplettendheid! Heb het direct aangepast.

     Wat vond je van de tips die in het blog staan?

     Groet,
     Bas van Telfort Zakelijk

 • René Demmers schreef:

  Als iemand belt, noteer de naam, zet deze gelijk bij het gebelde nummer en voeg er iets aan toe. Bijv. Herman, Fam. de Beste, Veenweg, nieuwe cv Ketel!
  Doe ik al jaren en zorg ervoor dat als iemand belt, ik gelijk een geheugensteuntje heb van een klus!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Bekijk mobiele versie