Beheer veilig en functioneel je wachtwoorden

Sla je wachtwoorden veilig op

“Oh ja, wat was ook alweer mijn wachtwoord hier…” Ben jij ook altijd je wachtwoord kwijt? Als ondernemer heb je er vast wel tientallen. Sommige ondernemers schrijven hun wachtwoorden daarom keurig op. Natuurlijk geweldig als je ze op deze manier allemaal onthoudt. Maarre, zijn die wachtwoorden dan nog wel veilig?

 

Tegenwoordig bestaan er daarom handige apps om je gegevens te beschermen en op één plek te bewaren. Bespaar dus je (zoek)tijd, lees dit blog!

 

Lastpass – iOS, Android, gratis

Je hebt vanaf nu nog maar één wachtwoord nodig. Tenminste, dat belooft de Lastpass app. Met dit wachtwoord kun je al je andere wachtwoorden onthouden. En het is gratis en op alle platformen te gebruiken. Wel moet je in Windows en OS X een plug-in installeren in je browser. En een account aanmaken. Maar dan… kun je al je bestaande wachtwoorden importeren. Plus via je Lastpass automatisch inloggen als je naar een website gaat. En als klap op de vuurpijl: ook kan Lastpass je gegevens onthouden om automatisch je formulieren mee in te vullen.

 

Voordeel: voor elke website kun je een ander wachtwoord invullen. Kies dan wel wachtwoorden die Lastpass automatisch kan aanmaken.

Nadeel: Lastpass hanteert de zogenaamde ‘freemium’ aanpak. Dat betekent dat de apps gratis zijn. Maar wil je bepaalde functies in de apps gebruiken, dan moet je daarvoor betalen. Voor €7,99 per jaar kun je wel alle functies van Lastpass gebruiken.

 

1Password – iOS, Android €2,86 per maand

Geen inspiratie om een veilig wachtwoord te bedenken? En al je wachtwoorden op één plek te bewaren? De app van 1Password doet het voor je. Maar er kan meer. Zoals het automatisch inloggen via de ingebouwde browser van de app. En gebruik je ook de Windows- of Mac-versie van de app? Dan hoef je niet overal je wachtwoorden nog te veranderen. Die synchroniseren namelijk automatisch via je Dropbox of iCloud.

 

Plus: speciaal voor de ondernemer met collega’s is er 1Password voor Teams! Ideaal als je veel wachtwoorden deelt met je collega’s. De Team-app is er vanaf €3,81 per lid per maand en de zzp’er betaalt €2,86 per maand.

 

EnPass  – iOS, Android gratis

Je wachtwoorden zo veilig mogelijk opslaan? Dat doet Enpass app voor je. Want die gebruikt 256bit AES-encryptie. Plus dat je gegevens niet nog eens eens dubbel worden opgeslagen op de cloud. Nog niet high tech genoeg voor je? Dan geeft EnPass je ook nog de beveiliging met een pincode of vingerafdruk.

Enige nadeel: alleen de eerste 20 wachtwoorden sla je gratis op. Daarna moet je betalen. Wel makkelijk: meer wachtwoorden koop je er zo in de app erbij.

 

Keeper – iOS, Android €9,00 per maand

Eerst probeer je Keeper gratis uit. Daarna betaal je €9 per maand. Maar dan heb je ook wat: niet alleen wachtwoorden, ook je gegevens om formulieren automatisch mee in te vullen, worden opgeslagen. En je kunt je wachtwoorden delen via wifi.

 

Voordeel: je wachtwoorden staan niet op een server. Dus kunnen ze nooit gehackt worden. Daarnaast helpt de app met wachtwoorden aanmaken. En krijg je 30 dagen gratis toegang tot een cloud-service.

Nadeel: je kan de app maar met één apparaat gebruiken. Voor elk extra apparaat moet je betalen. Wel kun je voor nog geen €30 een abonnement afsluiten voor een onbeperkt aantal apparaten.

 

KeePass – iOS, Android gratis

Tenslotte: ben je gek van gadgets of een avonturier? Dan is KeePass iets voor jou. In deze open-source app moet je namelijk iets meer op ontdekkingsreis. Helaas valt er hier alleen niets te synchroniseren. Maar wat wil je met deze verder helemaal gratis app? Toch kun je zelf een databestand aanmaken. Die je beveiligt met een ‘key file’. En deze bewaar je dan in Google Drive of Dropbox. Die wordt dan wel via deze diensten weer automatisch bijgewerkt voor al je apparaten. Kiezen of delen dus! Voor je iPhone download je MiniKeePass en voor Android KeePassDroid.

 

En? Wat is voor jou de beste app? Laat je collega-warhoofden het weten hieronder.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk mobiele versie