Openstaande facturen

Openstaande facturen

Zo geef je luie betalers een schop onder hun kont

 

Deadline gehaald, dienst geleverd en klant blij.  Maar als je factuur de deur uit is, blijft het akelig stil. Het is één van de minst leuke dingen van zzp’en en ondernemen: jagen op je geld. Met deze tips kun je zelf wat peper in die re…keningen stoppen.

 

  1. Een fluitje van een cent 

    Maak betalen zo aantrekkelijk mogelijk. Als nieuwe crediteur lig je al snel even op de stapel (want: gedoe). Dus wees slim: maak het betalen zelf zo makkelijk mogelijk. Met een iDeal betaalknop in je elektronische factuur bijvoorbeeld. Die kun je tegenwoordig met providers als Mollie heel simpel en betaalbaar toevoegen. Zorg dat alles informatie op je factuur zo duidelijk mogelijk is, dat scheelt namelijk gedoe. Ook een optie: beloon snelle betalers. Geef 2% korting wanneer een klant binnen een week betaalt.

 

  1. Duidelijke taal

Laat zien dat je jezelf serieus neemt, in je werk en in je administratie. Stuur meteen een factuur als de klus geklaard is en zet daar een uiterste betalingsdatum op. Niet een periode, nee, een datum. Lekker concreet dus. Spreek bij een grote opdracht een aanbetaling af. Je leent iemand in de kroeg ook niet zomaar 4000 euro toch? Precies. Want zodra jij aan het werk gaat, kost dat geld en dat hoef je niet allemaal zelf voor te financieren.  

 

  1. Herinneren met humor

Is de betaaldatum verstreken? Bellen. Hup. Gewoon doen. Niet boos, wel duidelijk. Vraag of er iets mis is gegaan bijvoorbeeld. Weten ze meteen dat je er bovenop zit. Duurt het toch te lang? Blijf niet dreigen, maar neem maatregelen. Je kunt een aanmaning sturen, maar met een vleug humor bereik je soms nog meer. Stuur een mailtje met de video Aloe Blacc’s I need a dollar. Of een foto van een bord met een lege boterham of betaalinstructie op rijm. Hiermee laat je je klant zien dat je het wachten beu bent, maar ook dat jullie relatie je wel wat waard is.

 

  1. Serious business

Blijft die betaling maar uit, dan kun je twee dingen doen: incassohulp inschakelen (gedoe) of je verlies nemen (zonde!). Wat je ook doet: stop met werken voor die club. Je kunt je tijd maar één keer uitgeven en door deze fratsen verlies je geld én tijd. Stoppen dus.   

 

  1. Leuker kunnen we het niet maken

Soms heb je echt geen uitzicht meer op je verdiende centen, bijvoorbeeld na een conflict of een faillissement. Zuur. Je kunt de btw dan wel terugvragen bij de Belastingdienst. Dien schriftelijk een verzoek in, waarin je uitlegt om welke factuur het gaat en wat je gedaan hebt om de rekening betaald te krijgen. Ook voor je omzetbelasting kun je de onbetaalde factuur in mindering brengen. Leuker kunnen we het niet maken, wel iets minder zuur.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk mobiele versie