Spring naar het artikel
Keuzestress

Kiezen in het kwadraat

Als ondernemer wordt er elke dag enorm aan je getrokken. Logisch, want jij bent degene die aan de touwtjes trekt. Ondernemen is daarom keuzes maken in het kwadraat. Maar wat nou als je door al die keuze-bomen het bos niet meer ziet? En het benauwd krijgt als er weer iemand je vraagt om iets te kiezen?

 

Doorloop dan onze stappen hieronder, dan ben je zo weer op de rails!

 

Prio’s

Prioriteiten stellen, ook wel prio’s genoemd, is iets waar je mee kunt beginnen. Het werkt hetzelfde als een to-do-lijst. Maak een lijstje van alle keuzes die je moet maken. Stel je zelf dan de volgende vraag: Waar moet ik absoluut als eerste een keuze over maken? Begin met het nummeren van deze keuzes. Als je veel keuzes op een dag hebt, zet er dan een tijd bij. Bijvoorbeeld dit moet ik vandaag voor 10.00 besloten hebben. Je zult zien dat het ordenen van je keuzes je al een beetje lucht en overzicht geeft. Voelt al een stuk beter toch?

 

Twijfelen: het gebeurt ons allemaal

Stel, je hebt je keuzes geordend en vol goede moed begin je aan de eerste keuze. Waarbij meteen de twijfel meteen toeslaat. Ons advies: stop deze twijfel niet weg, maar onderzoek hem. Schrijf hem op. Is het bijvoorbeeld: ga ik dit jaar wel genoeg omzet draaien? Of: hoe krijg ik nieuwe klanten? Kijk er dan naar en vraag jezelf af of het een reële vraag of gedachte is. Twijfel en irreële gedachten spelen vaker op als je je minder goed voelt. Logisch, want als jij vol zelfvertrouwen bent en jouw enthousiasme er vanaf spat, maak je je ook minder zorgen. En bij minder zorgen, is er ook minder twijfel. Tip: enthousiasme en zelfvertrouwen nemen toe als je in een omgeving bent die je inspireert (later: deeplink toevoegen naar ‘op stap met je klant’). Dus zoek op wat jou het meest inspireert en voel het enthousiasme stromen!

 

Kiezen op gevoel

Voel je je al beter? Mooi! Dan kunnen we overgaan naar de volgende stap. Namelijk, met gevoel kiezen. Dat klinkt misschien onlogisch. Want je kiest natuurlijk voor het beste alternatief. Dat is waar, maar je kunt ook te lang over een keuze doen. Bijvoorbeeld als alternatieven dichtbij elkaar liggen. Maar dat is niet altijd efficiënt gebruik van je tijd. En als ondernemer weet je: tijd is geld.

 

Tip: vraag jezelf af bij welke keuze je het beste gevoel hebt. Misschien voel je je niet prettig bij een bepaalde keuze. Onderzoek dan waarom niet. Vaak zegt een gevoel veel over jouw onderneming. Misschien past het alternatief niet bij jouw bedrijf. Tip twee: slaap er een nachtje over. Met een goede nachtrust kan de wereld en een keuze de volgende dag er ineens heel helder eruitzien.  

 

Brainstorm!

Weet je het echt niet meer en sta je voor een grote keuze? Sta je bijvoorbeeld op het punt een nieuwe strategie van je bedrijf te formuleren? Organiseer dan een brainstorm. Hierin toets je je bestaande ideeën, maar kun je ook praten over nieuwe ideeën. Misschien zien jouw brainstormers wel hele andere kwaliteiten en vaardigheden in jou. Vaar jij straks misschien wel die hele nieuwe, maar verrassende koers met je bedrijf!

 

Kies zonder stress uit 5 abonnementen

Toch nog een tikkeltje gestresst? Geen nood, over het kiezen van je abonnement hoef je je in ieder geval niet druk te maken. Telfort Zakelijk heeft namelijk 5 gloednieuwe pakketten voor je samengesteld. Simpel en helder. Zo zie je in één oogopslag je maandbedrag en hoeveel minuten en MB’s je daarvoor krijgt. Relaxed hè? Hoef je nooit meer te stressen. Kijk hier welke 5 pakketten Telfort Zakelijk speciaal voor jou als ondernemer heeft samengesteld.

 

Op welke keuze ben jij als ondernemer het meest trots? Vertel het ons en je collega-ondernemers op de socials. Want wij zijn benieuwd. Ervaringen delen is het nieuwe leren!

Reacties

  • Hermien Miltenburg schreef:

    Leren kiezen is een vak dat eigenlijk op de middelbare school geoefend zou moeten worden. Goed keuzes maken is een vaardigheid die je je hele leven nodig hebt. (ook voor veel belangrijker dingen dan telefoonabonnementen 🙂

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Bekijk mobiele versie