Spring naar het artikel

In een paar stappen je eigen cloud

Als ondernemer is werken in de cloud met Dropbox of Google Drive supergemakkelijk. Maar van wie de cloud is waar jij je gegevens aan toevertrouwt, is niet altijd helemaal duidelijk. Dat weet je wel weer met een eigen cloud. En die heb je zo gebouwd. We zetten de voor-en nadelen van beide opties op een rij.

 

Het grote voordeel van een Clouddienst als DropBox is dat je informatie altijd, overal en vaak vanaf verschillende apparaten bereikbaar is: óók vanaf je mobiele telefoon en tablet. Bovendien heb je op deze manier altijd een back-up. En dat is fijn om te weten als je net je cappuccino over je laptop hebt gegooid. Of de server crasht en niemand in je bedrijf meer bij de data, software en e-mail kan.

 

De nadelen: privacy

Het nadeel is dat één kleine storing bij de leverancier er al voor kan zorgen dat je geheel uit de lucht bent. Om over privacy- en beveiligingsproblemen nog maar niet te spreken. Want jammer genoeg staan de servers van deze aanbieders vaak in landen waar men het wat minder nauw neemt met je privacy, waardoor bijvoorbeeld ook inlichtingendiensten toegang hebben tot je documenten.

 

De oplossing: een eigen cloud

Met een eigen cloud hoef je niet bang te zijn dat iemand anders over je schouder meekijkt. En helemaal mooi: je kunt je eigen wolk geheel naar eigen wens en dat van je personeel inrichten. En ook nog voor weinig geld. Er zijn namelijk verschillende (gratis) programma’s  die jouw computer transformeren tot cloudserver. De bekendste is wel OwnCloud.

 

Om deze werkend te krijgen, heb je niet veel nodig:

 • Een webhost dat PHP5 and MySQL (of SQLite) ondersteunt.
 • Het programma OwnCloud Server 5.
 • Een URL voor toegang tot je bestanden: Deze URL gebruik je om bestanden in te zien en te openen.

 

Ook BitTorrent is een handige tool om je eigen cloudopslag te bouwen. Alleen werkt deze net iets anders, want BitTorrent kent geen online opslagdienst. De app maakt direct verbinding met andere apparaten en synchroniseert de bestanden zodra dat kan. Voordeel is dat je hierdoor niet beperkt bent tot de opslagruimte van online diensten.

 

Nadeel van een eigen cloud

Zijn er dus alleen maar voordelen aan je eigen cloud? Nee, zeker niet. Zo moet je computer in veel gevallen 24 uur per dag draaien en dat zie je geheid terug in de elektriciteitsrekening. Al kun je dit probleem wel weer omzeilen door  een goedkope virtuele server te huren. Digital Ocean biedt zelfs een virtuele server aan waarop OwnCloud al is voorgeïnstalleerd. Dus tel uit je winst!

 

We hopen dat dit artikel je helpt in de keuze voor een publieke cloud of een eigen cloud! En heb je nog tips voor je concullega’s? Wij horen het graag!

Reacties

 • P.STERK schreef:

  Goede info!

 • Joost schreef:

  Je gaat nu uit van de een webserver thuis gehost. Waarom niet een Nas van de bijvoorbeeld Synology combineren met de webdav functie en linken aan bijv Stack.dat is een Nederlandse dropbox variant. Krijg je ook nog eens 1tb aan opslag. Gratis.. Nee ik heb geen aandelen, ja het werkt wel op en top

  • Bas schreef:

   Beste Joost,

   Dank voor de goede tip, we onthouden hem voor wanneer wij een volgend artikel over dit onderwerp schrijven.

   Groet,

   Bas

 • Richard schreef:

  Een vps afnemen bij Digital ocean is mbt privacy en inlichtingendiensten die mee luisteren ook niet handig aangezien DO ook in de states gevestigd is.
  Neem van een vps bij CloudVPS of TransIP: 100% Nederlands

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Bekijk mobiele versie