Spring naar het artikel
Hoe je je zaken privé houdt

Hoe je je zaken privé houdt

Het is zo makkelijk: even overleggen met je klant via WhatsApp. Of via Google Drive documenten delen. Hartstikke handig natuurlijk. Maar hoe zit dat eigenlijk met privacy?

 

‘De allereerste vraag die je jezelf stelt is: zijn de programma’s die je gebruikt ‘open source’? Dat betekent of de broncode van de software openbaar is. Hiermee kan iedereen checken of de software ergens privacygegevens ‘lekt’. Anders gezegd: op de aanbieders van open source software kun je hierdoor meer vertrouwen. De kans is dan 0,0% dat er iets met jouw gegevens gebeurt.* ‘Dus: als graag je gegevens voor jezelf houdt, gebruik dan vooral open source software zoals Open Office (in plaats van kopieën van MS Office), Evolution (in plaats van MS Outlook) en Freemind (om te ‘mindmappen’ oftewel brainstormen) .

 

Voor iedere ondernemer is het natuurlijk zaak om zijn of haar bedrijfsgegevens zo goed mogelijk te beschermen. Hieronder dé vijf manieren om je zaken goed (beveiligd) voor elkaar te hebben!

 

  1. Freemium en gratis: dat kan gevaarlijk zijn

 

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, al die gratis tools en apps… Maar wie betaalt die app uiteindelijk? En waarmee? Bij gratis apps moet je je zorgen maken of jij – en dus je gegevens- niet het product bent waarmee apps geld verdienen. Als in: dan ‘betaal je’ als het ware met jouw gegevens.

 

Daarnaast is er freemium ware. Freemium ware biedt vaak een gratis versie en een betaalde versie (voor geavanceerd gebruik) van hun product of dienst aan. Voorbeelden van freemium software zijn Google Drive, Dropbox en WhatsApp. Al versleutelt WhatsApp nu wel de berichtjes zodat ze inhoud niet wordt doorgegeven (encrypted), experts kunnen volledige privacy hiervan nog niet garanderen (nog niet goedgekeurd).

 

Ben je erg gesteld op je privacy en wil je er zeker van zijn dat niemand aan de haal gaat met jouw data? Dan kun je beter geen freemium tools te gebruiken. Sync, Pcloud en SpiderOak zijn goede alternatieven. En in plaats van WhatsApp hebben Signal, Surespo en Telegram ook meer respect voor privacy.  

 

  1.  Dubbele beveiliging: twee-factor authenticatie

 

Dit is misschien wel de meest simpele en meest effectieve manier om al je accounts te beveiligen. Met de authenticatie in twee stappen, ook wel two step authentication of twee-factor authenticatie (voorheen twee-stap-authenticatie of twee-stap-verificatie) genoemd, kun je nog veiliger apps gebruiken en surfen.

Hoe het werkt? Je logt in met een wachtwoord en een code die je ontvangt (bijvoorbeeld via je telefoon). Het is vergelijkbaar met wat veel banken doen bij online bankieren. Hiermee creëer je een extra beveiligingslaag op plekken waar je inlogt. Andere voordelen: het werkt goed en alle platformen bieden het aan! Let op: dit moet je telkens voor elke browser opnieuw instellen.

 

  1. Alle wachtwoorden verzamelen…En laat ze ‘random’ kiezen

 

Online zakendoen betekent ook dat jij een leger aan wachtwoorden hebt die je allemaal moet onthouden. En dan wil je er ook nog zeker van zijn dat het allemaal veilige wachtwoorden zijn. Zoek dan niet verder: een goede wachtwoordmanager kan je uit de brand helpen. En om zeker te weten dat iets veilig is, laat ‘random password generators’ je wachtwoorden kiezen. Random, Norton Wachtwoorden of Strong Password Generator die je hiermee krijgt zoals Ahd9837SA)IHJ@WDAansweqsxn091u384F beschermen je beter.

 

  1. Beveilig je eigen netwerk

 

Je kent het wel: als er bij jou op kantoor of thuis voor het eerst de modem wordt aangesloten, dan voer je één keer een wachtwoord in. Of je neemt het wachtwoord over van de internetprovider. Vaak zijn deze laatste wachtwoorden of een gewoon wachtwoord heel simpel te kraken zoals: 123456ABC. Toch?

 

In ieder geval veranderen de meeste mensen hun wachtwoord daarna nooit meer. En dat is op zijn zachtst gezegd gevaarlijk. Want dan is het makkelijker voor datadieven en datadievegges om bij je zakelijke gegevens te komen. Dus verander dit wachtwoord ook regelmatig, laat ze ‘random’ kiezen (zie hierboven) en maak gebruik van de eerder genoemde wachtwoordmanager.

 

  1. Veiliger: een externe harde schijf

Tenslotte één van de veiligste manieren om je gegevens te beschermen blijft natuurlijk het ‘offline’ halen van je bestanden. Dus koop een harde schijf en zet daar je bestanden op. We horen je denken: “Maar deze kan toch ook crashen, wat dan?” Tja, dat is een mogelijkheid. Eventueel kun je daar altijd nog als back-up aan je harde schijf nog een harde schijf ‘hangen’ om echt veiliger dan veilig te zijn. Hoe dan ook: met een harde schijf treed je hard op tegen datadieven!

 

Kortom, er is geen reden meer om je zaken prijs te geven. Mis je nog een tip? Deel het met ons en je mede-ondernemers via de social kanalen.

En werk je als zzp’er veel thuis, dan hebben we iets voor jou: Telfort Alles-in-1 Zakelijk. Dat is voordelig internet, TV en bellen in één. Nu de eerste 6 maanden extra voordelig voor maar 23,97 per maand. Maar je weet het hè: wel meteen je wachtwoord veranderen!

 

Pro-tips!

 

 

Speciaal voor de ondernemers die bovenstaande tips al afgevinkt hebben, nog twee pro-tips:

 

  1. Veilig surfen en betalen

 

Niet alleen apps, maar ook met betalen loop je het risico dat je gegevens worden gezien. Zeker als je een creditcard van de zaak hebt. Die je regelmatig gebruikt om apparatuur of andere zaken voor je bedrijf mee aan te schaffen. Via een aantal programma’s zoals Blur van Abine (voorheen Do Not Track Me), kun je je gehele surfgedrag voor ‘your eyes only’ maken. Ook worden de betalingen met je creditcard beschermd. In- en uitloggen is nog nooit zo veilig geweest. Handig!

 

  1. Schuilen achter de VPN

 

Wil je bepaalde dingen op je computer bekijken, maar niet dat de gegevens hiervan worden doorgegeven? Dan kun je schuilen achter de vele VPN’s die er zijn. VPN staat voor ‘Virtueel Particulier Netwerk’ of ‘Virtueel Privénetwerk’ en versleutelt je gegevens en daarmee het internet- en dataverkeer. Zodat niemand erbij kan. Voorbeelden van goede VPN-diensten zijn ondere andere Express VPN, IPredator en BlackVPN.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk mobiele versie