Waterschade: wat nu?

Help, mijn telefoon heeft waterschade!

Hoera, het is weer december! De feestmaand die vaak bol staat van de (kerst)borrels. Gevaar ligt dan op de loer. Want een drankje inschenken is zo gebeurd. En een glas wijn over je telefoon heen stoten ook. “Neeeeeee! Dit is allesbehalve een feestje!”, denk je nog, terwijl je driftig je telefoon schudt om te redden wat er te redden te valt… Maar wat kun je nu het beste doen?  Hieronder dé mond-op-mondbeademing voor iedere natte smartphone.

 

 1. Rijst erbij

Als jij net besluit water of ander vocht over je telefoon te gooien, of het regent pijpestelen door je jas heen: tien tegen één dat het na sluitingstijd is. Wat je ook doet: stop met schudden en zet eerst je telefoon uit. Laat ook je föhn erbuiten. Leg je smartphone dan in een pak ongekookte rijst. Rijst neemt vocht op. Laat je telefoon minstens 24, maar liefst 72 uur hierin liggen. Als je geluk hebt, doet je beste digitale vriend het weer. Sputtert je telefoon nog tegen? Ga dan door naar stap 2.

 

 1. Maak ‘m open

Ben je een beetje handig aangelegd, maak dan je telefoon open. Dit vergt wel opperste concentratie, dus zorg dat je er even de tijd voor hebt. Gebruik het sleuteltje om je smartphone open te maken (zit vaak in de verpakking van je telefoon). Neem een kleine handdoek en dep de nat geworden onderdelen droog. Leg de onderdelen en telefoon alsnog in het pak rijst. Monteer na drie dagen je telefoon weer in elkaar. Hopelijk doet-ie het dan weer!

 

 1. Reviveaphone

Zoals met veel dingen, ben je meestal niet de enige kluns die dit overkomt. De Willie Wortels van deze wereld hebben er wat op bedacht: Reviveaphone. Het is speciale vloeistof om smartphones schoon te maken. “Huh vloeistof, maar dit is toch juist het probleem?”, horen we je al denken. De Reviveaphone-vloeistof verwijdert de schadelijke mineralen die zich aan het moederbord van je smartphone hebben gehecht.

 

 1. Langs de experts

Hebben stap 1 tot en met 3 niet geholpen of ben je gewoon niet zo’n handige harry met je telefoon? Ga dan langs een winkel van de fabrikant van je telefoon. Zij hebben ongetwijfeld al vaker met dit bijltje gehakt. Zij adviseren je wat het beste is om te doen. Sowieso geen verkeerd idee, want ook al hebben de stappen 1 tot en met 3 geholpen; van binnen kan het vocht corrosie vormen op de onderdelen van je telefoon.

 

Oh en neem je garantiebewijs altijd mee. Ook al wordt water- of vochtschade meestal niet gedekt door de fabrikant of telefoonverzekering, je weet het nooit. En anders: check ook je inboedelverzekering. Als je allrisk verzekerd bent, wordt een reparatie van een natte telefoon soms (deels) vergoed. Valt de schade misschien toch nog mee!

 

Heb jij je telefoon op een andere manier gered? Deel het dan met ons hieronder. Want wij ondernemers moeten elkaar toch een beetje helpen, nietwaar?

 

En natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Dus voordat er vocht in de telefoon kruipt, sla je je bestanden op.  Mocht alles in het water vallen, dan heb je altijd alle klantinformatie nog bij de hand!

Reacties

 • maaike schreef:

  Geniaal

 • Alexandra schreef:

  Je weet het maar nooit, dus dank voor de tips.

 • Sybrecht schreef:

  Ik had m’n iPhone7 net 12 uur in m’n bezit toen deze koppie onderging in de wc….. hij deed het gewoon nog!! En nog steeds!!! Beetje geluk dus, maar deze tips zijn aan mij dus wel besteeds

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Bekijk mobiele versie